Norsk

Dag 145, 5. desember 2017

Hva er en god gjerning? Er en god gjerning utelukkende en uselvisk handling? Er en god gjerning noe man gjør bevisst? Eller er en god gjerning noe man gjør uten å være det bevisst at det er en god gjerning? Hvis man gjør noe godt for andre i den hensikt å oppnå noe for sin egen del; er det fortsatt en god gjerning? Hvis man hjelper noen i en sårbar situasjon og skryter av det; er det en god gjerning, eller er det fornedrelse av noen i en sårbar situasjon i den hensikt å opphøye sin egen posisjon? Hvis man gjør det man tror er en god gjerning og ikke oppnår ønsket resultat, som takknemlighet, ydmykhet, smil eller evig vennskap. Er det da fortsatt en god gjerning, eller bortkasta tid? Hvis du gir fem kroner til en uteligger og han ber deg dra til helvete, er det fortsatt en god gjerning om du klager din nød på sosiale medier om den manglende responsen slik du mener den burde være, slik du mener du fortjener. Du ga ham jo tross alt fem kroner av dine surt opptjente penger. Hva hadde du skrevet på sosiale medier hvis han ikke hadde bedt deg dra til helvete?

received_10155001317660969-1.jpg

Tja… Hva skal man si? Skal vi berømme deg for din ydmykhet i det du “vender det annet kinn til” og går videre? Hva forventet du egentlig? Hva vet du om ham? Kanskje han akkurat har mista kona si. Kanskje han akkurat har mista jobben. Kanskje han har en narkoman sønn som akkurat har fått en lang dom. Igjen. Kanskje han har en datter som lever med en voldelig mann. Kanskje han akkurat har fått beskjed om at han snart skal dø av en sykdom du ikke en gang vet eksisterer. Kanskje han akkurat har gamblet vekk skolepengene barna hans arvet etter hans mor, på en av mafiaens spillebuler i Møllergata. Kanskje han fikk en diger kukk tredd ned i halsen da han var 11 år og ingen noensinne har forstått hvor mye han lider under det overgrepet. Kanskje du rett og slett ikke forstår hvor mye andre mennesker lider selv i vårt rike land. At det å bo i et rikt land, et berømmet demokrati, ikke betyr at man er så fordømt lykkelig, eller så jævlig takknemlig for en banan når fasaden forteller oss alle, at det er typisk norsk å være lykkelig, å ha det godt, å være rik.

At du lever i et land der du er så priviligert at du kan påberope deg målet å bli landets første kvinnelige imam, betyr ikke at absolutt alle andre er like priviligerte i det samme landet. Og at du studerer teologi med den ambisjonen å bli prest, eller en annen form for religiøst overhode i fremtiden, gjør deg ikke til et godt, moralsk menneske. Det er ikke en gang utelukkende dine handlinger som gjør deg til et godt menneske. Det er dine intensjoner som avgjør om dine handlinger er gode, eller ikke.

Se inn i deg selv, kjenn på følelsene dine, se for deg dine innerste tanker i et speil neste gang du legger en tier i koppen til en tigger, så vet du om du er et godt menneske, eller en drittsekk som kjøper seg fri.

Salam alaikum, Maryam!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s