Norsk · Tja... Hva skal man si?

52 dager i året! På å røyke?!

Jeg var ganske så tøff i trynet der jeg fortsatt lå under dyna med varmelakenet på hakk 2 og tenkte romantiske tanker om årets første skitur dagen før og la ut i det vide og breie på Facebook om skituren jeg skulle ta senere på formidda’n, men så fort jeg stakk det samme trynet utafor døra utkledd som en svartmalt michelin-mann for å ta en kjapp tur på den lokale dagligvaren og kjente hver eneste av de 15 kuldegradene herje med mine skakkjørte bihuler, så tenkte jeg at det egentlig var helt greit å ta en Gro-dag fra alle nyttårsforsetter om å reise tempelet og alt det der, og heller slite litt på sofaen og drikke te med honning og ingefær. Jeg skyldte på dårlig impulskontroll og et stadig økende, narcissistisk behov for likes på Facebook og ble hjemme med sjefen; Truls lille elskling. Og Netflix.

Jeg kjeder meg. Jeg trodde at det å slutte å drikke daglig skulle oppta meg i mye større grad enn det gjør. At jeg måtte gjøre noe med det annet enn å bare la være å drikke, men jeg må ikke det. Det er faktisk bare å la være å drikke. Det er akkurat som da jeg slutta å røyke. Veldig behagelig. Men i tillegg til de åpenbare fordelene ved å slutte, som bedre helse, mer penger, mindre angst og depresjoner, bedre søvn, mindre drama og intriger osv., så kommer den ikke fullt så åpenbare nyvunne tiden. Da jeg slutta å røyke regnet jeg ut at jeg hadde brukt i snitt 52 dager i året på bare å røyke ca. 20 om dagen.

52 dager i året! På å røyke!?

Jeg har med andre ord brukt nesten 4 år av livet mitt på bare å sitte å suge på en jævla Prince! Det funker jo ikke engang. Jeg har aldri følt meg noe annerledes etter at jeg har røyka tobakk enn jeg har gjort før jeg tente på en røyk og dro tjære og nikotin og 4000 andre giftstoffer ned i lungene. Snakker om bortkasta tid! Det er ikke noe særlig annerledes når man drikker hver dag. Bortsett fra at man bruker enda mer tid på det og får gjort enda mindre fordi alkohol faktisk virker. Ingen tåler alkohol! Vi blir drita fulle alle sammen når vi drikker. Jeg liker ikke den jeg er når jeg drikker hver dag, og de jeg omgås når jeg drikker interesserer meg ikke lenger når jeg ikke drikker, så plutselig står jeg her med enorme mengder tid jeg ikke helt vet hvordan jeg skal bruke, eller hvem jeg skal bruke den sammen med. Jeg har slutta å gå på puben. Hva skal jeg vel der? Briefe med min nyvunne edruelighet? Utfordre min svakhet for gylne bobler på fat? De har jo ikke vørterøl en gang. Ikke det at jeg ser noe mening i å sitte på en pub hver dag og drikke vørterøl heller. Allikevel skal jeg innrømme at hver gang jeg går ut av døra og gjør noe, så kjemper jeg en liten kamp med meg selv om hvorvidt jeg skal stikke innom puben og ta bare én øl. Spesielt etter jobb. Når jeg er sliten og sulten og hjernen istedet for å fortelle meg at jeg skal reise hjem å spise middag og hvile, skriker ØL ØL ØL ØL!!!! Men det er ikke noe som heter “bare én øl”! Alle som har rusa seg mesteparten av livet vet det. Det finnes ingen “bare én gang”! Så jeg snur i døra og drar hjem. Legger meg på sofaen med beina høyt, setter på Netflix og spretter en vørterøl og ser dypt inn i gardinene til jeg har opparbeidet nok initiativ til å gå ut på kjøkkenet og lage middag. Netflix ble min frelser, men helt ærlig så tviler jeg på at jeg kommer til å angre på at jeg har sett for lite på tv den dagen jeg skal dø, så jeg må finne noe annet å fylle tida med. Fortrinnsvis noe jeg kan tjene litt ekstra på.

Jeg har gullsmedutdannelse. Jeg fkk ikke lov til å ta svennebrevet, eller fagbrevet heter det vel nå, da jeg var over 25 år på daværende tidspunkt og hadde derfor ingen rettigheter. Akershus fylkeskommune mente det var billigere/bedre/mer fornuftig for alle parter at jeg heller gikk på attføringspenger, som det het den gang, i 13 år til før jeg ble uføretrygdet av ren utmattelse etter å ha slåss med systemet siden jeg var 21 år, enn å la meg fullføre utdannelsen som gullsmed og være ute i jobb i ’05. En lærlingeplass koster fylkeskommunen ca. 200 000 for 1 år. Jeg hadde litt problemer med å se logikken i det regnestykket. Synd, ikke sant?!

Gullsmed1-1

Nei, jeg kan ikke lage sånt som det der hjemme. Jeg kan ikke sitte med gasstank og åpen flamme ved spisebordet i stua, men det finnes selvfølgelig andre ting jeg kan gjøre. Så jeg har funnet frem tegnesaker. Skisseblokk og blyant, maling og pensler og staffeli. Jeg har like mange bilder som jeg har uskrevne historier i hodet, og det er på tide å få dem også ned på papiret. Eller lerretet. Eller hva jeg måtte finne på å bruke av medier. For alle vet jo hva de sier de som har greie på det:

Those who can’t teach, and those who can do!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s